maandag 19 mei 2014

Bananenbrood

Ik ben dol op bakken. Heerlijk vind ik het om in de keuken te staan en allerlei (zoete) dingen te bakken.

Helaas is al die zoetigheid alles behalve goed voor mij. 
Daarom ging ik op zoek naar gezonde alternatieven om zelf te bakken en dan kom je al snel uit op een bananenbrood.Op internet zijn tientallen variaties te vinden en ik heb er veel geprobeerd.
Het probleem bij de meeste is dat ze zo 'gezond' smaken.;-)
Verschillende recepten heb ik gecombineerd tot onderstaand recept.
Het is niet echt een brood, maar meer een cake. Het vult echt goed, dus ideaal als gezond tussendoortje. 

En als zelfs mijn kritische 9-jarige het 'echt heel lekker!' vindt, moet het wel goed zijn toch?



Ingrediënten voor een klein bakblik*:
- 3 (rijpe!) bananen
- 50 gram dadels zonder pit, even geweld in kokend water
- 3 eieren
- 50 gram havermout
- 100 gram meel naar keuze (ik gebruikte volkoren spelt en boekweit)
- snufje zout
- 1 theelepel bakpoeder

Vulling naar keuze
- appel
- ongezouten, fijngehakte noten
- rozijnen
- cranberry's
- extra pure chocola (80%)


Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Bekleed het bakblik met bakpapier. Alleen invetten is niet voldoende. 
- Doe de bananen met de dadels in de keukenmachine en maal fijn. Dit kan natuurlijk ook met een staafmixer of met een vork.
- Voeg de eieren toe en laat even draaien tot het een glad mengsel is. 
- Doe de havermout, meel, zout en bakpoeder in een kom.
- Voeg het banaan/dadel/eimengsel toe en roer goed door.
- Voeg de vulling toe en doe het geheel in het bakblik.
- Strooi eventueel nog wat noten over de bovenkant.
- Bak 45-50 minuten, een satéprikker moet er droog uitkomen. 
- Uit de vorm halen en goed laten afkoelen (als je dat kunt opbrengen)

* Voor een groter blik, doe alle ingrediënten keer 1,5 en bak het ongeveer een uur. 



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen